Concerten

Mario Veldpape - bas/dirigent

Mario Veldpape

Mario Veldpape kreeg zijn zangopleiding van de bekende alt-mezzo Elisabeth Cooymans. Na het Staatsexamen behaalde hij het diploma solozang met als bijvak piano. De piano-opleiding kreeg hij van Cécile de Grijs. Ook had hij les van de Barokspecialist Max van Egmond en volgde hij diverse masterclasses. Mario zingt als professioneel zanger in het Groot Omroepkoor.

Zijn dirigentenopleiding volgde hij bij Reinier Wakelkamp. Verscheidene malen dirigeerde hij een formatie uit het Groot Omroepkoor. Momenteel is hij dirigent van drie koren, Capella Buscoducensis, Vocaal Ensemble Oss en C(h)oeur d’Artist te Lith. Als dirigent heeft hij sinds begin jaren 80 vele koorwerken gedirigeerd waaronder de Petite Messe Solennelle van Rossini, Via Crucis van Liszt, motetten en vele a capella werken zoals het Miserere van Allegri.

Ook dirigeerde hij diverse composities met orkest zoals de Markus Passion van R. Keiser en J.S. Bach, deze laatste in een bijzondere reconstructie. Voorts dirigeerde hij ondermeer de Johannes Passion zowel van G.F. Händel als van J.S. Bach, Die Sieben letzte Worte am Kreuze van J. Haydn, missen van Schubert en Mozart , Messiah van G.F. Händel, de Matthäus Passion van Bach (in Oss) en kort geleden nog het Requiem van W.A. Mozart.

Als zanger werkt hij vaak mee aan oratoriumuitvoeringen, cantates en passionen. Naast cantates staan ieder jaar Bach’s Matthäus en Johannes Passion meermalen op het programma. Hij geeft ook liederenrecitals. Tevens werkte hij mee aan diverse concerten in het buitenland. Zo maakte hij een concertreis door Engeland, zong hij opera-aria’s in Frankrijk en Bach-cantates in Duitsland. Afgelopen zomer nog gaf hij met het ensemble La Tendresse concerten in Frankrijk. Er zijn radio-opnames van Mario gemaakt waarbij hij liederen en solopartijen zingt uit werken van Hendrik Andriessen, uit Tempo der Zeit van Hans Eissler en cantates van Bach vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw.

Mario Veldpape zong twee keer als bassolist bij het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers", t.w. in 1986 in een uitvoering van "Historia di Jephte" van G. Carisimi en "Te Deum" van M.A. Charpentier en  in  1989 in een uitvoering van het "Te Deum" van M.A. Charpentier en de "Messe Solennelle de Sainte Cécile" van Ch. Gounod