Concerten

Martijn Sanders - bas / bariton

Martijn Sanders

Bariton Martijn Sanders begon zijn zangstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Henny Yana Diemer en behaalde daar in 1998 zijn diploma uitvoerend musicus. Vervolgens studeerde hij aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen bij Vahan Mirakian (opera) en Edith Mathis (lied en oratorium) en was hij lid van Opera Studio Nederland. Daarnaast volgde Martijn masterclasses bij o.a. Thomas Hampson, Jard van Nes en Cristina Deutekom en was hij prijswinnaar van meerdere zangconcoursen in Duitsland en Oostenrijk.

In 1999 zong hij in Schlosstheater Schönbrunn te Wenen de rol van Papageno (Zauberflöte – Mozart) ter gelegenheid van de Wiener Mozartwoche. Verder zong hij de rol van Dandini (Cenerentola – Rossini) bij de Kammeroper Rheinsberg (Duitsland). Op verschillende podia in Duitsland, Oostenrijk en Nederland zong Martijn Sanders de rollen van Graaf Almaviva (Le Nozze di Figaro – Mozart), Guglielmo (Cosi fan tutte – Mozart), Don Giovanni (Don Giovanni – Mozart), Papageno (Zauberflöte – Mozart), Escamillo (Carmen – Bizet), Pimpinone (Pimpinone – Telemann), Basilowitsch (Graf von Luxemburg – Léhar), Ben (The Telephone – Menotti) en Demetrius (A Midsummer Night’s Dream – Britten). In 2002 zong hij de rol van Maitre Jean in de Nederlandse première van Gounod’s La Colombe bij Opera Trionfo. In het seizoen 2002-2003 debuteerde hij bij De Nederlandse Opera in de opera Tea van Tan Dun en bij de Nationale Reisopera als Patroclus in Tippett’s King Priam. Afgelopen oktober was hij te horen als Jovan in David Pountney’s productie van Isidora Zebelijan’s opera Zora D aan de Wiener Kammeroper.

Ook als lied en concertzanger is Martijn Sanders actief. Zo gaf hij o.a. een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en was hij veelvuldig te horen in de grote oratoria van Bach, Händel en Mendelssohn, evenals in Ein Deutsches Requiem van Brahms, Petite Messe Solenelle van Rossini en het Requiem van Fauré.

Hij was gast bij gerenommeerde orkesten en ensembles: Het Residentie Orkest (o.a. Bach’s Matthäus Passion), Het Gelders Orkest, de Brandenburger Symphoniker, Holland Symfonia, en het Nederlands Blazers Ensemble. Daarbij werkte hij samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Jac Van Steen, Mathias Bahmert, Kenneth Montgomery, Micha Hamel en Lawrence Renes.

In februari van 2004 verleende hij zijn medewerking bij de opening van de Nederlandse afdeling van de “Hermitage” uit Sint Petersburg, in de Amstelhof te Amsterdam door Z.K.H. Prins Willem Alexander.

Op 4 maart 2004, verleende hij zijn medewerking aan een Frans-Nederlands-programma i.s.m. het Doelenensemble in het Institut Néerlandais in Parijs.

Onlangs was hij te horen in de Don Quichotte-liederen van Ibert en Ravel bij het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Alexander Liebreich. Bij hetzelfde orkest zingt hij binnenkort in Debussy’s ‘La Chute de la maison Usher’.

Martijn Sanders trad als solist op bij “De Roostenzangers” op 11 december 2005 in een uitvoering van het "Weihnachts-Oratorium" van J.S. Bach.