Concerten

Louise Rijs - alt

Louise Rijs

Louise Rijs werd geboren te Venlo-Blerick en studeerde aan het Maastrichts Conservatorium solozang bij Elisabeth Ksoll en piano bij Joop Grubben.

Voor beide behaalde zij de onderwijsbevoegdheid en bovendien voor solozang het diploma Uitvoerend Musicus. Vervolgens zette zij haar zangstudie voort bij Erna Spoorenberg.

Louise Rijs is een veelgevraagde oratorium- en concertzangeres en verleent regelmatig haar medewerking aan oratoriumuitvoeringen en concerten in binnen- en buitenland.

Zij maakte concertreizen naar Hongarije, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland en zong o.a. passies van J.S.Bach en de alt-rhapsodie van J.Brahms.

Naast het klassieke repertoire zingt zij graag oude muziek; zij was jarenlang lid van een ensemble voor oude muziek. Maar ook eigentijdse muziek, zoals 'Halleluja'van M.Kagel en 'O Domine' van Th. Jennefelt voor gemengd koor en mezzo-sopraan. Tevens heeft het liedrepertoire haar grote belangstelling, variërend van liederen met pianobegeleiding zoals 'Liederkreis'van R.Schumann, liederen met begeleiding van meerdere instrumenten zoals 'Madrigals'van G.Crumb tot liederen met begeleiding van orkest, zoals bv. 'Urlicht'van G.Mahler.

Ze gaf 18 jaar les aan de Hogeschool voor Kerkmuziek ´Sankt Gregorius' te Aken en verschillende jaren gaf zij kinderen van het Domkoor te Aken stemvorming en gaf zij leiding aan de zangafdeling van de musicalklas van de muziekschool te Schijndel.

Momenteel geeft zij o.a. stemvorming/koorscholing en maakt zij deel uit van het kwartet 'Ensemble Transparent' uit Geldern en Duisberg.

Louise Rijs zong bij het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers" in 1995 het "Weihnachts-Oratorium" van J.S. Bach, in 2001 "Elverskud/Erlkönigs Tochter" op. 30 van N.W. Gade, in 2008 de psalm-cantate ‘Der 42. Psalm’ (Opus 42) van F. Mendelssohn –Bartholdy en in 2012 tijdens het kerstconcert o.a. het "Oratorio de Noël" van C. Saint-Saëns.

(Pagina laatst aangepast 5 november 2013)