Concerten

Henry Orlando Villca Suntura - tenor

De Boliviaanse tenor Henry Orlando Villca Suntura begon zijn carrière in 2004 na een succesvolle auditie waar hij geselecteerd werd als solist voor een cd-opname met het bekende Britse barokensemble Florilegium op het gerenommeerde Nederlandse platenlabel Channel Classics Records.

Hij verhuisde naar Europa en studeerde zang bij David Wilson-Johnson aan het conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn gevorderde studie in Authentieke Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jill Feldman, Michael Chance en Peter Kooij.

Hij trad als solist op in prestigieuze concertzalen zoals Oostenrijks Wiener Konzerthaus, het Amsterdams Concertgebouw en Londens Wigmore Hall.

Henry Orlando Villca Suntura zong op vele internationale festivals zoals: Dresdner Musikfestspiele (Duitsland), Trigonale Festival (Oostenrijk), Brighton Early Music Festival en Stour Festival (Verenigd Koninkrijk), Luberon Festival (Frankrijk) en Los Siglos de Oro (Spanje).

Recente uitvoeringen als solist omvatten optredens in de belangrijkste concertzalen in Zwitserland, Duitsland, Turkije en Singapore.

In zijn werk trad Henry Orlando Villca Suntura onder andere op met Florilegium, Combattimento Consort Amsterdam, het Nederlands Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Symfonieorkest en het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest, het Symphonie Orkest van Portugal en het Bremer Barok Orkest.

Hij werkte met dirigenten als Christina Pluhar, David Handel, Hans Graf, Roy Goodman, Peter van Heyghen en Christoph Konig.

Hij trad als solist onder andere op in de Matthäus-Passion, de Johannes Passion, de Hohe Messe en veel andere cantates van J.S. Bach, de "Vespers" van C. Monteverdi, "Elijah" van F. Mendelssohn-Bartholdy, "Die Schöpfung" van J. Haydn en het hele oeuvre van Ariel Ramirez. Op het terrein van de opera heeft hij in G.Puccini's "Turandot" (Pong), W.A. Mozarts "Le nozze di Figaro (Curzio), "Cosi fan Tutte" (Ferrando) en "Don Giovanni" (Don Ottavio) gezongen.

Hij heeft cd-opnamen gemaakt voor platenlabels als Channel Classics, Carus Verlag en Brilliant Classics. Tot zijn prijzen behoort o.a. de Gramophone editors choice. Hij kreeg de eerste prijs in de Yamaha Competitie en hij ontving de prestigieuze Huygens beurs en is sindsdien lid van de Huygens Talent Circle.