Concerten

Kerstconcert 16 december 2012

Op zondag 16 december 2012 gaf het Eindhovens Gemengd Koor ‘De Roostenzangers’ traditiegetrouw een kerstconcert in de H. Gerardus Majellakerk aan het St. Gerardusplein te Eindhoven, ditmaal met Franse romantische kerstmuziek. Het concert begon 's middags om drie uur. De toegang was gratis; na afloop werd een collecte gehouden ter bestrijding van de kosten.

Gezien de a.s. sluiting van de H. Gerardus Majellakerk was het de laatste keer dat het koor in deze kerk een kerstconcert gaf. Daarmee kwam een einde aan een traditie van bijna vijftig jaar.

Volle kerk

Vanuit het koor gezien was de kerk geheel gevuld met toehoorders. Slechts in één zijbeuk waren nog zitplaatsen. Met een ovationeel applaus gaf het aanwezige publiek na afloop te kennen dat het zeer van dit prachtige concert had genoten. Ook de loftuitingen daarna waren niet van de lucht. Het was dan ook jammer, dat de recensente van het Eindhovens Dagblad weer niet aanwezig was.

Programma

In het programma voor dit kerstconcert werden enkele grote Franse componisten uit de 19e eeuw bijeengebracht. Het "Oratorio de Noël" van Camille Saint-Saëns werd in zijn geheel uitgevoerd.

1. Koor en ensemble
Gabriel Fauré, "Cantique de Jean Racine" Op. 11
"Cantique de Jean Racine" is een religieus gedicht van de 17e eeuwse Franse toneelschrijver Jean Racine, rond 1863 getoonzet door Gabriel Fauré (1845-1920).
2. Altsoliste, ensemble en koor
Charles Gounod, Jésus de Nazareth
3. Hector Berlioz, "L'enfance du Christ"
"L'enfance du Christ" is een kerstoratorium met tekst en muziek van Hector Berlioz (1803-1869), waarin deze het meeslepende verhaal van de geboorte en het jonge leven van Christus vertelt.
3a. Mezzo-sopraan, bas-solist en ensemble
Première partie
Scène V L'Étable de Béthléem Duo Marie et Joseph
3b. Mezzo-sopraan, bas-solist, ensemble en dameskoor
Scène VI Duo Marie et Joseph, choeur d'anges
3c. Koor en ensemble
Deuxième partie
"L'Adieu des bergers à la Sainte Famille"
3d. Sopraan, tenor, bas, koor en ensemble
Troisième partie
Andantino "Allez dormir bon père"
4. Harp-soliste en ensemble
Marcel Grandjany, "Aria in classic style"
5. Camille Saint-Saëns, "Oratorio de Noël" Op. 12
Camille Saint-Saëns (1835-1921) componeerde het "Oratorio de Noël" in 1858 tussen 4 en 15 december, en het werd op eerste kerstdag van dat jaar voor het eerst uitgevoerd. Dit was in een periode dat men in Frankrijk probeerde de kerkmuziek nieuw leven in te blazen. Het werk is geschreven voor strijkkwintet, harp en orgel, koor en vijf solisten. Saint-Saëns liet zich hierbij inspireren door het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, dat enkele jaren daarvoor opnieuw uitgegeven was. Ondanks overeenkomsten zijn er toch grote verschillen tussen beide oratoria. Bij Bach staat het expressief uitwerken van de teksten en het overdragen van de christelijke boodschap centraal. Saint-Saëns bekommert zich niet in detail om de teksten, maar probeert een devote sfeer op te roepen die uitnodigt tot meditatie. Hij doet dit mket elegante, breed uitgesponnen melodische lijnen, gesteund door subtiele harmonieën. Dit geeft het werk de klankkleuren die kenmerkend zijn voor de sacrale muziek uit de Franse romantiek.
Nr. 1 Prélude (Dans le style de Séb. Bach)
Ensemble
Nr. 2 Récit et choeur "Gloria in altissimis Deo"
Alt, tenor, sopraan, bas, koor en ensemble
Nr. 3 Air "Expectans expectavi Dominum"
Mezzo-sopraan en ensemble
Nr. 4 Air et choeur "Domine, ego credidi"
Tenor, dameskoor en ensemble
Nr. 5 Duo "Benedictus, qui venit"
Sopraan, bariton, harp en orgel
Nr. 6 Choeur "Quare fremuerunt gentes"
Koor en ensemble
Nr. 7 Trio "Tecum principium"
Tenor, sopraan, bariton, harp en orgel
Nr. 8 Quatuor "Laudate caeli et exulta, terra"
Alt, bariton, sopraan, mezzo-sopraan en ensemble
Nr. 9 Quintette et Choeur "Consurge, Filia Sion"
Solisten, koor en ensemble
Nr. 10 Choeur "Tollite hostias"
Koor en ensemble
6. Koor en ensemble
César Franck, "Psalm 150" (Louez le Dieu)

Medewerkenden

Het koor werd begeleid door een strijkersensemble, bestaande uit Ruth Walpot, Irene Ruys en Annelieke Marselje, viool, Femke van der Winkel, altviool, Rita Ernst-Kürtös, violoncello en Wil Rijs, contrabas, en verder Ellen Versney, harp en de vaste begeleider van het koor, Rob van Heck, aan het orgel.
De solisten waren: Caroline Spanjaard (sopraan), Lisinka de Vries (mezzo-sopraan), Louise Rijs (alt), Maarten van den Hoven (tenor) en Wim Ritzerfeld (bas). Het geheel stond onder leiding van Jos Thomassen, de vaste dirigent van ‘De Roostenzangers’.

Terug naar overzicht concerten

(Pagina laatst bijgewerkt 18 december 2012)