Concerten

Ingrid Kappelle - lyrisch dramatische sopraan

Ingrid Kappelle

Een enorm repertoire, diversiteit in stijlbeheersing, een niet aflatende zoektocht naar vocale perfectie, enkele statements die Ingrid Kappelle typeren in een carrière die nog dagelijks verrijkt wordt met nieuwe ervaringen. Op 4 jarige leeftijd manifesteerde zich een onmiskenbaar muzikaal talent dat leidde tot een muziekvakopleiding. Allereerst lag het accent op een toekomst als pianiste. Op het conservatorium werd echter haar vocale talent ontdekt.

In 1988 voltooide Ingrid Kappelle de laatste van haar vakopleidingen solozang cum laude (opera, solozang DM en UM, kamermuziek).

Al tijdens haar studies in Maastricht en Engeland was ze een veel gevraagd soliste: opera, oratorium, liedrecital, contemporain repertoire, allemaal vakgebieden waarin ze telkens weer publiek en pers weet te betoveren.

Met ensembles, gespecialiseerd in het hedendaagse repertoire worden regelmatig wereldpremières van gerenommeerde componisten gerealiseerd.

Haar stem heeft een warm timbre, wat typerend is voor het lyrisch dramatische sopraan vak, passend bij haar karakter en persoonlijkheid.
Opera heeft in het totale pakket een bijzondere rol. Mozart, Pijper en Van de Putte naast Verdi en Strauss. Ook daarin neemt ze een totaal eigen weg waarin onderzoek en breedheid componisten inspireren voor haar te schrijven. Afgelopen seizoen zong zij de hoofdrol in La Forza del Destino van Verdi in een regie van Howard van Dodemondt.
In haar carrière staan vele grote werken van componisten uit de laatste
5 eeuwen naast elkaar. Als er al wel gesproken kan worden van een specialisme dan is Ingrid Kappelle de zangeres bij uitstek van het oeuvre van Olivier Messiaen. Het volledige repertoire is inmiddels opgenomen op cd ( Briljant Classics) met haar pianist, Håkon Austbö. In deze pianovirtuoos vindt Ingrid de perfecte partner in crime in dit enorm appelerend repertoire. Deze cd is in de Duitse pers met groot enthousiasme ontvangen.
Naast haar internationale concertpraktijk is Kappelle 12 jaar verbonden geweest als hoofdvakdocente solozang aan het Maastrichts Conservatorium. Ze gaf een interpretatie cursus aan het Amsterdams Conservatorium specifiek voor het Messiaen repertoire en is een veelgevraagd jurylid onder andere bij de staatsexamens solozang. Ze gaf gastcolleges aan de Hogeschool voor Logopedie te Rotterdam en heeft een bloeiende privé-praktijk als zangpedagoge. Ze is een veelgevraagd stemvormer bij koren in Nederland en is dirigente van het Vocaal Ensemble Cappella Constancis.
Ze zong met jeugdtheater Sonnevanck 200 voorstellingen (waarin zij de enige zanger was!) van de gevierde en bekroonde productie Hans en Grietje, met onder andere het Nieuw Ensemble zonder dirigent.
Tijdens het festival “Traces” was zij de Artist in recidence en verzorgde verscheidene recitals en concerten met contemporain repertoire.
Ingrid Kappelle is artistiek directeur van de Stichting Treffen die jaarlijks een drietal producties organiseert waaronder een zomerfestival.

Meer informatie, repertoire en contact via www.ingridkappelle.com.

Ingrid Kappelle zong drie keer als soliste bij het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers", t.w. op 14 oktober 1989 in een uitvoering van het "Te Deum" van M.A. Charpentier en de "Messe Solennelle de Sainte Cécile" van Ch. Gounod en op 13 december 1992 en 14 oktober 1998, beide keren in een uitvoering van "Die Schöpfung" van J. Haydn