Concerten

Patrick van Goethem - counter-tenor

De Belgische contratenor Patrick Van Goethem werd in de barokmuziek onderlegd door Paul Esswood, Julia Hamari en Andreas Scholl. Momenteel is hij is een veel gevraagd solist die werkt met gerenommeerde dirigenten als Ton Koopman (Amsterdam Baroque Orchestra), Frans Brüggen (Orkest van de Achttiende Eeuw), Masaaki Suzuki (Bach Collegium Japan), Peter Neumann (Collegium Cartusianum), Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven (De Nederlandse Bachvereniging), Hans-Christoph Rademann (Dresdner Hofmusik), Reinhard Goebel (Musica Antiqua Köln), Helmuth Rilling (Bach Collegium Stuttgart), Lars Ulrik Mortensen (Concerto Copenhagen), Frieder Bernius (Barockorchester Stuttgart), Enoch Zu Guttenberg (Orchester Klangverwaltung), Martin Haselböck (Wiener Akademie), Michel Corboz (Gulbenkian Orchestra) en Paul Dombrecht (Il Fondamento).

Patrick van Goethem werkte mee aan talrijke CD-producties voor o.a. BIS (Bach's Himmelfahrts- und Osteroratorium met Masaaki Suzuki en Bach Collegium Japan), Carus (Messen van Heinichen en Zelenka met Hans-Christoph Rademann en Dresdner Hofmusik, Jephtha met het Dresdner Barockorchester), Challenge Records (Buxtehude Cantates met Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra), Glossa (H-moll Messe, Orkest  van de 18e Eeuw, Frans Brüggen) en Passacaille.

In 2005 maakte hij zijn debuut in de Verenigde Staten met The American Bach Soloists onder leiding van Jeffrey Thomas en met The Washington Bach Consort onder leiding van Reilly Lewis.
Zijn soloconcerten met het Canadese barokensemble Les Idées Heureuses van Geneviève Soly (Festival des Cathedrales Picardie, Festival Baroque de Pontoise) en met Marcel Ponseele's barokensemble Il Gardellino (Bachfest Leipzig, Bach Chamber Music Festival Riga) zijn zeer succesvol. In 2008 maakte hij zijn debuut in de Wiener Musikverein met Martin Haselböck's Wiener Akademie in Bach's Weihnachtsoratorium. Europese tournees met Frans Brüggen's Orkest van de Achttiende Eeuw staan regelmatig op de agenda (Johannes Passion, H-moll Messe).

In 2010, het jaar overigens van zijn debuut in Engeland (met Eric Cross' Newcastle Baroque) staat een nieuwe productie op de agenda waarin hij de rol van Agostino in "La Conversione di Sant' Agostino" van J.A. Hasse zingt in Dresden en Hamburg. Het jaar daarop zingt hij Pergolesi's Stabat Mater met sopraan Katharine Fuge in een serie concerten bij het Noord Nederlands Orkest. Verdere toekomstige engagementen zijn een Europese tournee met Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra (Bach's Actus Tragis en Buxtehude's Membra Jesu Nostri) en een serie concerten H-moll Messe met het New Japan Philharmonic onder leiding van Frans Brüggen. In 2012 zijn concerten geagendeerd met het Berlijnse barok ensemble Concerto Melante met een Telemann cantate programma. In 2013 staat een lange Europese tournee gepland (Messiah met Paul Dombrecht en Il Fondamento).

Ook in het moderne repertoire is Patrick regelmatig te horen. In 2007 zong hij in Genève de wereldpremière van de opera Trans-Warhol over het leven van Andy Warhol van de Franse componist Philippe Schoeller. Ook zijn Duitse tournees met Orff’s Carmina Burana zijn zeer succesvol (concerten o.a. in de Alte Oper Frankfurt en de Philharmonie in München).

Hij treedt op tijdens alle grote festivals zoals het Festival Van Vlaanderen, Festival Oude Muziek Utrecht, Festival de la Chaise-Dieu, Festliche Tage Alter Musik Knechtsteden, Händelfestspiele Halle, Bachfest Leipzig, Bachwoche Ansbach, Alte Musik Festival Dresden, Händelfestspiele Göttingen, London Bach Festival, Festival Musica Antiqua Brugge, Itinéraire Baroque, Festspiele Herrenchiemsee, Rheingau Musik-Festival, Festival Soli Deo Gloria Braunschweig, Festival Klang und Raum,  Festival des Cathédrales de Picardie, Festival Baroque de Pontoise, Bach International Chamber Music Festival Riga.

Naast zijn carrière als concertzanger treedt hij ook met zijn ensemble The Flanders Baroque Consort op waarvan hij tevens oprichter en artistiek leider is.

Patrick van Goethem zong als solist bij het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers" op 12 december 1999 in een uitvoering van "Messiah" van G.F. Händel