Concerten

Barokorkest Florilegium Musicum

Barokorkest Florilegium Musicum (muzikale bloemlezing) werd in 1978 opgericht toen de vraag naar een “authentieke” uitvoeringspraktijk met een transparanter klankbeeld steeds groter werd. In de loop der jaren heeft het ensemble zich ontwikkeld tot een internationaal beroepsorkest met gespecialiseerde musici, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen. Een vrijwel constante orkestbezetting maakt het orkest uiterst flexibel en snel om mee te werken. Doordat het orkest zo goed op elkaar is ingespeeld, blijft er vaak meer repetitietijd over voor interpretatie en details. Hierdoor neemt het orkest niet alleen een speciale plaats in het Nederlandse muziekleven in, maar spreekt het ook zoveel koren en dirigenten aan om met Florilegium Musicum te werken. Een ontspannen en ondersteunend muzikaal klimaat heeft geresulteerd in een jarenlange samenwerking met vele koren in binnen- en buitenland.

Op het repertoire staan bijna alle standaard koorwerken uit de Renaissance tot en met de Klassieke Periode. Er kan worden gewerkt in zeer kleine (enkele) bezetting van strijkers met orgel tot de grootst mogelijke bezettingen met extra strijkers, blazers en slagwerk. Een aantal orkestleden bespeelt meerdere instrumenten als viola da gamba, viola d’amore, hobo da caccia of blokfluit, zodat de uitvoering de oorspronkelijke ideeën van de componist zo dicht mogelijk benadert. Florilegium Musicum werkte mee aan diverse cd-opnamen met Nederlandse en Duitse koren van onder andere de Matthäus-passion en Hohe Messe van Bach, de Messiah van Händel en het Gloria van Vivaldi. Het orkest is regelmatig op de radio te beluisteren en verscheen diverse malen op tv.

Het Barokorkest Florilegium Musicum begeleidde De Roostenzangers eerder op 6 november 2002 bij een concertante uitvoering van een grote selectie uit "Idomeneo, Re di Creta" van W.A. Mozart, op 6 november 2004 bij een uitvoering van 'Die Jahreszeiten' van J. Haydn, op 11 december 2005 bij een uitvoering van het 'Weihnachts-Oratorium' van J.S. Bach en op 22 november 2015 bij een uitvoering van de 'Four Coronation Anthems' en fragmenten uit 'Solomon', beide van G.F. Händel.

Florilegium Musicum