Concerten

De Roostenzangers geven spiritueel najaarsconcert

Op zondag 5 oktober geeft het Eindhovens Gemengd Koor ‘De Roostenzangers’ een spiritueel concert, dat qua repertoirekeuze herinneringen oproept aan de oorspronkelijke status van het koor als kerkkoor. Het concert heeft plaats in de H. Thomaskerk aan de Thomaslaan 43 in Eindhoven en begint om 15.00 uur (drie uur). De toegangsprijs bedraagt € 10,--.

Het koor wordt begeleid door een instrumentaal ensemble o.l.v. Ruth Walpot, en de vaste begeleider van het koor, Rob van Heck, aan het orgel. De solisten zijn: Caroline Spanjaard (sopraan), Maarten van den Hoven (tenor) en Wim Ritzerfeld (bas). Het geheel staat onder leiding van Jos Thomassen, de vaste dirigent van ‘De Roostenzangers’.

Kaartverkoop

Kaarten ad € 10,-- zijn te bestellen via e-mail roostenzangers@dse.nl of telefonisch bij de penningmeester via 040-242 76 19.

Programma

 • J.S.Bach, cantate "Du Hirte Israel, höre" BWV 104

 • Koor: "Du Hirte Israel, höre"
  Recitatief: "Der höchste Hirte sorgt vor mich" (Tenor)
  Aria: "Verbirgt mein Hirte sich zu lange" (Tenor)
  Recitatief: "Ja, dieses Wort ist meiner Seelen Speise" (Bas)
  Aria: "Beglückte Herde, Jesu Schafe" (Bas)
  Choral: "Der Herr ist mein getreuer Hirt"
 • F. Mendelssohn Bartholdy, "Der 42. Psalm, Opus 42

 • Openingskoor: "Wie der Hirsch schreit nach frischem Wasser"
 • G.F. Händel, "Messiah" HWV 56

 • Aria: "He shall feed his flock" (Sopraan)
 • F. Schubert, "Messe in G-dur" D 167
 • Cantate "Du Hirte Israel, höre"

  Stijlvolle pastorale muziek. Zo laat de Bachcantate ‘Du Hirte Israel, höre' (BWV 104) zich kortweg omschrijven. In de cantate staat het beeld van God als Goede Herder centraal. De bekende psalm 23 – ‘de Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets’ – vormt zelfs de basis voor het slotkoraal. Johann Sebastian Bach schreef de muziek in 1724 voor zondag Misericordias Domini, de tweede zondag na Pasen. Deze zondag staat in het teken van Gods barmhartigheid. De componist schildert de barmhartigheid met pastorale klanken met gebruikmaking van de solostemmen van tenor en bas.

  Mis in G-dur

  Franz Schubert (1797-1828) schreef de Mis in G-dur  in zes dagen toen hij achttien jaar oud was. Het is een kort bijna sprankelend werk waarin (nog) weinig plechtstatigheid of dramatiek te vinden is. Het is een echt “zangstuk” waarin de af en toe krachtige maar beheerste ritmes voor levendigheid zorgen. Het werk wordt zelden echt intiem of dramatisch.

  Terug naar overzicht concerten