Concerten

Margareth Beunders - alt

Margareth Beunders

De alt Margareth Beunders studeerde aan het Twents Conservatorium bij Annette de la Bije, Nelly van der Spek en Henk Smit. Zij specialiseerde zich in historische uitvoeringspraktijk bij de legendarische countertenor Alfred Deller en bij de spraakmakende dirigent Philippe Herreweghe (Collegium Vocale Gent). Aanvullende studies volgden bij de bekende Nederlandse alt Aafje Heynis.

Margareth Beunders debuteerde tijdens het Holland Festival 1979 met de Glagolitische Mis van Janacêk. Haar carrière raakte in een stroomversnelling na haar medewerking aan een VARA-matinee in 1980 (Dido and Aeneas van Henry Purcell), aan uitvoeringen van Bach’s Matthäus Passion met het Brabants Orkest onder leiding van Hein Jordans in 1981, en vooral na het AVRO-televisie-programma “Jonge mensen op het concertpodium” in 1982. Er volgden concerten met het Jerusalem Symphony Orchestra en, na audities voor diverse impresariaten in New York, met het Pittsburgh Symphony Orchestra onder leiding van André Previn.

Uitnodigingen volgden voor een reeks concerten in Caen (Normandië) en Tarbes (Midi Pyrenées). Tevens zong zij als soliste tijdens een groot Mozart Festival in de Abbeye de Saint Sylvanés (Aveyron), een van de fraaiste cisterciënzerkloosters van Frankrijk. In Italië zong zij in uitvoeringen van Bach’s Hohe Messe in Venetië, Bologna, Modena en Reggio nell’Emigla.

Margareth Beunders verleende in de loop der jaren medewerking aan tal van oratoriumuitvoeringen in Nederland en België. Zij werd frequent geïnviteerd door het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, het Gelders Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouw Kamerorkest. In 1990 zong zij de altsoli in de liedcyclus Das Lied von der Erde van Gustav Mahler, (in de bewerking voor kamerorkest van Schönberg/Riehn) tijdens een reeks van tien uitvoeringen op alle grote Nederlandse concertpodia, met het Fodor Kwintet en het Nieuw Nederlands Strijkkwartet onder leiding van Marien van Staalen. In mei 1997 zong zij de altpartij in Bach’s Magnificat en in Tippett’s A Child of our Time in de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen.

Tevens verzorgde Margareth Beunders tal van radio-optredens. In de afgelopen jaren werkte zij met vele grote dirigenten, waaronder Sergiú Commissiona, Jean Fournet, Heinz Friesen, Richard Hickox, Hans van den Hombergh, Hein Jordans, Anton Kersjes, Jean-Claude Malgoir, Lev Markiz, Kenneth Montgomery, Arnold Østman, David Porcelijn, André Vandernoot, Daan Admiraal, Jos Vermunt, Hans Vonk, Edo de Waart en Charles de Wolff.

Vanwege haar bijzondere altstem heeft Margareth Beunders een uitgebreid oratoriumrepertoire opgebouwd en wordt zij veelvuldig uitgenodigd voor het vertolken van de altsoli in symfonieën en orkestliederen van Gustav Mahler. Bovendien beschikt zij over een uitgelezen liedrepertoire, waarin de namen van alle grote componisten vertegenwoordigd zijn. In 1992 gaf zij, samen met de Engelse pianist Andrew Wise een liederenrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, in het kader van een vocale serie, georganiseerd door Pollock Artists Management.

Margareth Beunders zong als solist bij “De Roostenzangers” op 11 december 2005 in een uitvoering van het "Weihnachts-Oratorium" van J.S. Bach.