Concerten

Kathelijn van Dongen - sopraan

Na het behalen van haar titel ‘meester in de rechten’ is Kathelijn in 2010 afgestudeerd voor haar Master Solozang aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Haar docenten tijdens en na haar studie waren onder andere Frans Fiselier, Maria Acda en Paula de Wit. Op dit moment wordt ze gecoached door Hanneke de Wit. Ze volgde masterclasses van Margreet Honig, Nelly Miriciou, Barbara Hannigan en Roberta Alexander.
Kathelijn zong rollen als Suzanne in ‘Les Saltimbanques’ (Gannes), Belinda en Second Witch in ‘Dido and Aeneas’ (Purcell), Monica in ‘The Medium’ (Menotti) in een regie van Jeroen Lopez Cardozo, Blanche in ‘Dialogues des Carmelites’ (Poulenc) onder regie van Marc Krone en Euridice in ‘Orfeo ed Euridice’ (Gluck).
Ze is een veelgevraagd oratoriumzangeres. Op haar repertoire staan werken van Vivaldi (Gloria, Magnificat en Beatus Vir), Händel (Dixit Dominus, Utrechter Te Deum), Bach (Johannes Passion, Matthäus Passion, Magnificat en verschillende cantates), Mozart (Requiem, Krönungsmesse, Vesperae solennes de Confessore KV 339), Mendelssohn (Psalm 42), Rossini (Petite Messe solennelle), Rutter (Magnificat) en Haydn (Die Schöpfung). Ze werkte hierbij solistisch met o.a. het Brabants orkest, Nationaal Jeugdorkest, Florilegium Collegium en o.l.v. dirigenten als Reinhard Goebel, Reinbert de Leeuw, Florian Heyerick, Louis Buskens, Johan Rooze, Geert van den Dungen en Harold Lenselink. Ze werkte mee aan diverse tv en radio-­opnames.
Naast haar solo uitvoeringspraktijk, werkt ze sinds 2008 regelmatig als freelancer bij het Groot Omroepkoor en ook bij Consensus Vocalis o.l.v. Klaas Stok. Met consensus Vocalis zingt ze in april 2018 mee in de Productie Der Fliegende Holländer van Wagner bij de Nederlandse Reisopera.
Op dit moment is ze als docent hoofdvak Zang en Zangtechniek aan de vooropleiding en de hoofdvakopleiding Klassiek Muziektheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Op 24 februari 2018 zong zij voor de eerste keer in een concert van het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers" de sopraansoli uit de Cantate "Wachet auf, ruft uns die Stimme" van J.S.Bach.

(Pagina laatst bijgewerkt op 26 februari 2018)