Vereniging

Dyon van Dijk - eredirigent

Dyon van Dijk

Dyon van Dijk werd geboren in Tilburg op 13 september 1918. Hij behaalde daar het directeurendiploma Gregoriaans en volgde de directeurencursus meerstemmige muziek.

Na zijn benoeming als onderwijzer aan de St. Jansschool in Eindhoven verzorgde hij van 1946 tot 1960 de jeugdopleiding van het Tivolikoor, alwaar hij ook tweede dirigent was.

Het dirigeren zat hem in de vingers en zo begon zijn loopbaan als dirigent in 1949 bij het Dameskoor Tivoli, dat in dat jaar werd opgericht. Dit dameskoor werd in 1956 omgevormd tot het R.K. Eindhovens Gemengd Koor. Met dit koor sleepte hij op concoursen vele prijzen in de wacht.
In het begin van de jaren vijftig was hij tevens enige tijd dirigent van het kerkkoor van de parochie Philipsdorp (Steentjeskerk) en van het Stratums Mannenkoor.

Op 1 mei 1962 begon hij als dirigent van het Gerarduskoor, thans het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers". Onder zijn leiding kwam het koor tot veel muzikale hoogtepunten, waarbij het jubileumconcert ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het koor in 1975 met o.a. de Nederlandse première van de "Messa di Gloria" van G. Puccini en het concert van 22 april 1978 in de Catharinakerk in Eindhoven het meest tot de verbeelding spraken. Ook maakte hij twee langspeelplaten met dit koor.  Toen hij op 1 mei 1983 stopte met dirigeren werd hij benoemd tot eredirigent.
Begin jaren tachtig was hij tevens enige tijd dirigent van De Brabantzangers te Eindhoven.

Hoewel hij begin 1983 had besloten te stoppen met dirigeren, werd hij per 1 oktober 1984 dirigent van het koor van de H. Brigida in Geldrop. Daar bleef hij tot 18 oktober 1987.

Intussen had hij per 9 april 1987 in principe voor een periode van 6 weken het dirigentschap aanvaard van het Rosmalens Mannenkoor. De klik was echter zodanig dat hij uiteindelijk 5 jaar bleef, een periode waarin hij het koor tot grote hoogte wist te brengen. Bij zijn afscheid als dirigent van het Rosmalens Mannenkoor op 9 april 1992 kreeg hij uit handen van de burgemeester van Rosmalen de Gouden speld van de Nederlandse Bond van Katholieke Zang- en Oratoriumverenigingen. Het Rosmalens Mannenkoor eerde hem met de Gouden koorspeld en benoemde hem tot eredirigent.

Sinds 13 september 1988 was hij vanwege zijn vele verdiensten in de korenwereld drager van de Eremedaille in zilver in de orde van Oranje Nassau.

Op 7 maart 1995 overleed hij. Zijn uitvaartdienst in de Tuindorpkerk in Eindhoven op 11 maart 1995 werd muzikaal opgeluisterd door het Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers" en het Rosmalens Mannenkoor.